středa 29. října 2014

Kdosi brousí nad Paďousy

Co se stane, když se nebe a peklo rozhodne změnit obyvatele obce Paďousy k obrazu svému? Vznikne pořádný zmatek, který zamotá hlavu všem, nejen andělu strážnému Benjamínovi a pekelnému služebníkovi Koziášovi, ale i smrtce alias zubaté panně, co si chodí po světě a odnáší si své oběti na onen svět.

Do nebe nebo do pekla?
Obec Paďousy je úplně obyčejná malá vesnička, kde každý ví o tom, co se kde šustne. Starostuje tady lakomec Alois Pukavec (Jan Koráb), který má hádavou ženu Kordulu (Bohuslava Chalupová) a tuze ošklivou dceru Bóžu (Hana Divišová). Ta si myslí na mladého Martina (Marek Koráb). Rád by se vykoupil a chtěl by se osamostatnit jako truhlář. Tak by si mohl vzít kostelníkovu Andulku (Šárka Hosová), kterou nesmírně miluje, jenže kostelník Cyril Žblabuňka (Jiří Merlíček) o tom nechce ani slyšet. Své ovečky vede farář a taky jenom člověk Benedikt Pelíšek (Zbyněk Háder), ale také se rád pokochá pohledem do ženského výstřihu.

Nebe se na to už nemohlo dívat, jak si lidé v Paďousech žijí a rozhodlo se vyslat k nim mladého a nezkušeného anděla strážného Benjamína (Juraj Háder), který je bude chránit a vést k dobru. Ministerstvo pekla se na to také nemohlo dívat a do Paďous vyslalo taktéž nezkušeného posla Koziáše (Luboš Straka), aby svedl paďouský lid ke hříchu. A když se k nim přidá i smrtka, zubatá panna (Jana Glocová) je na maléry a trapasy zaděláno.

Pohádka pro dospělé
V rámci divadelního předplatného se na Starém pivovaru představil Divadelní spolek Bratří Mrštíků Boleradice. Pod vedením režisérky Aleny Chalupové zde zahráli drdovsky laděnou pohádku pro dospělé Kdosi brousí nad Paďousy. Tato pohádka vznikla již v roce 1989, ale rozhodně jí věk neubral na aktuálnosti. Některé narážky byly jako vystřižené z reálného života.

Ve hře vystupuje velké množství herců, přesto však pohádka nebyla zamotaná, všechny dialogy měly svůj řád. Při měnění kulis neprobíhalo úplné zhasnutí světel, ale následovalo uzavření opony a děj pokračoval před ní bez přerušení.

Největší úspěch sklidila trojice nadpozemských bytostí, protože v tom skutečném světě plné intrik, závisti, neřesti a lakomství působí nevinně a pohádkově.

Pohádkově také působily některé výrazy jako je cifrplát, kamrtuch či culifinda. Objevily se zde i velmi zajímavé paďousanské nadávky. Posuďte sami: vošahejl, plavajzník, vomulda či chramostejl.

Na jevišti se sešli jak mladí, tak i starší herci a spolu vytvořili kompaktní celek. Spolu s písničkami a vtipnými dialogy vznikla satirická komedie, která se lidem opravdu líbila a hlasitý smích doprovázel celé představení.

Informace o hře
Režie: Alena Chalupová
Autor hry: Zdeněk Kozák
Hrají: farář Pelíšek - Zbyněk Háder
           kostelník Žblabuňka - Jiří Merlíček
           Andulka, jeho dcera - Šárka Hosová
           truhlář Dukát - Jiří Brabec
           truhlářka - Dana Veselá
           Martin, truhlářský učedník - Marek Koráb
           starosta Pukavec - Jan Koráb
           Kordula, jeho žena - Bohuslava Chalupová
           Bóža, jejich dcera - Hana Divišová
           kuchařka - Eva Charvátová
           zubatá panna - Jana Glocová
           Benjamín, anděl strážný - Juraj Háder
           Lucifer - Stanislav Svoboda
           JUDr. Argonius - Pavel Hrabec
           MUDr. Brhel - Bořivoj Veselý
           PUDr. Infernet - Radek Omasta
           Koziáš - Luboš Straka
Divadlo Divadelní spolek Bratří Mrštíků Boleradice
Premiéra: 25. 10. 2013
Zdroj fotografií: Jan Dvořák

Žádné komentáře:

Okomentovat