čtvrtek 16. října 2014

Benefiční představení "Hrajeme o život" - Mikve

Hadar Galron je izraelská dramatička, scénáristka a režisérka, která proti vůli rodičům vstoupila do armády. Na telavivské univerzitě studovala divadlo. Napsala několik komedií a Mikve patří do kategorie dramat.

Mikve jsou lázně, kde si ženy chodí očistit své tělo a byly tak připravené pro své muže. Hlavními hrdinkami je osm žen. Osm žen, osm osudů, osm tajemství, osm problémů, které mohou potkat každou ženu.

Osm žen, osm osudů
Šošana (Jana Štěpánová) je lázeňská, je to tvrdá a zásadová žena a trápí ji rodinné vztahy. Šošaninou pomocnicí je Šira (Romana Blažková), která má dobré srdce, chce pomáhat všem ženám, poradit jim v jejich trápení, ale i ona má svoje problémy, o nichž nemluví - proč přespává jednou za měsíc v lázních? Je za tím nějaký jiný muž i přesto, že svého manžela miluje?

Chedva (Romana Malinská) je týraná žena. I když je zřejmé, že ji vlastní muž bije, ostatní ženy v mikve to přehlíží a raději uvěří jejímu tvrzení, že je nešikovná a prostě vždycky upadla. Její dcera Eliševa (Jana Hostičková) kvůli traumatickému zážitku oněměla a bojí se lidského dotyku.

Tehíla (Ludmila Havelková) je mladá žena, která se má vdát a než vstoupí do manželského lože, musí být ponořená a očištěná. Tehíla je však vyděšená a má z manželství strach. Pomůže jí někdo strach překonat?

Esti (Marcela Kořínková) je zasloužilá matka šesti dětí, která svého muže stále miluje, ráda si však povykládá s ostatními ženami a vyslechne místní drby.

Hindy (Kateřina Nakládalová) je velice elegantní dáma, která navenek nemá žádný problém, je bez chyby. Přesto však i její tajemství vypluje na povrch.

Miki (Kateřina Skřenková) je úplně jiná než ostatní ženy. Je nezávislá, sama sebou, nic ji netrápí. K ostatním ženám nepatří už tím, že si nezakrývá hlavou šátkem a nosí barevné a vyzývavé oblečení. Co ji vlastně do mikve přivedlo?

"Muž žádá svými ústy,kdežto žena žádá svým srdcem a to je krásná ženská ctnost."

Emocemi protkané drama
Osm různých žen se svým vlastním příběhem je ukázkou toho, že Hadar Garlon se nebojí ukázat problémy současné společnosti: domácí násilí, potraty či konvertování k jiné víře.

Všechny ženy ve svých rolích byly tak přesvědčivé, že jsem jim věřila každé slovo, které pronesly. Jejich dialogy byly přirozené, reálné, pravdivé, prostě ze života. A už i kvůli těmto aspektům zde sehrály velkou roli emoce, které na diváka udeřily plnou silou. Podmanivá hudba, kulisy z lázeňského prostředí a černobílé kostýmy podtrhávaly atmosféru.

Diváci při dramatických scénách ani nedýchali, na odlehčení situace však tady byla temperamentní Miki a naivní Esti, které napjatou atmosféru trochu uvolnily. Ale i přesto je z každého slova a z každé věty cítit nejen potřeba lásky, pochopení a přátelství, ale také strach a beznaděj. Tento tragický příběh nenechá chladným žádného diváka.

Představení pro Hanku "Fialku"
Už dlouho se mi nestalo, abych se z divadla vrátila tak citově rozpoložená jako tentokrát. A tentokrát jsem byla ráda, že jsem neseděla v prvních řadách jako obvykle, protože moje skrývané slzy by tady byly moc vidět.

Celé představení bylo věnováno divadelní herečce a skvělé ženě Haně Fialové, která v letošním září podlehla své dlouhotrvající nemoci. V Mikve hrála roli Chedvy a závěrečná scéna a několik minut ticha byla věnována jen jí a děkovačka se neobešla bez slz dojetí nejen ze strany diváků, ale slzy se objevily i ve tvářích hereček.

Tohle představení si budu pamatovat ještě hodně dlouho a věřím, že zůstane v srdcích všech diváků, kteří právě 14. října 2014 přišli do Starého pivovaru, aby tak poctili památku paní Fialové.

Informace o hře
Režie: Miroslava Kolářová j. h.
Hrají: Šošana - Jana Štěpánová
          Šira - Romana Blažková
          Chedva - Romana Malinská
          Esti - Marcela Kořínková
          Hindy - Kateřina Nakládalová
          Tehíla - Ludmila Havelková j. h.
          Eliševa - Jana Hostičková
          Miki - Kateřina Skřenková
Divadlo: Divadelní spolek Kroměříž
Premiéra: 24. 5. 2011
Zdroj fotografií: Divadelní spolek Kroměříž

Žádné komentáře:

Okomentovat