úterý 25. listopadu 2014

Den poezie - Básník Karel Kryl

Od 8. 11. do 24. 11. 2014 ve všech českých městech probíhá Festival Den poezie. Tento festival vznikl v roce 1999 na památku narození Karla Hynka Máchy. (16. 11. 1810). Letošní podtitul zní Řezaná poezie. Proč tento podtitul? Protože letos by se dožil sta let další významný český umělec, Bohumil Hrabal a ten měl velmi rád řezané pivo.

Knihovna Kroměřížska se festivalu účastnila již několikrát a zvolené téma nebylo náhodné. Kroměříž žila rokem Karla Kryla, V roce 2014 by se Karel Kryl dožil 70 let a na jeho počest byla v dubnu odhalená pamětní deska na rodném domě v Březinově ulici a v září byla slavnostně otevřená Expozice Karla Kryla.

18. 11. 2014 v 16:30 se v Knihovně Kroměřížska v Krylově koutku sešli příznivci poezie a Karla Kryla, aby si vyslechli nejen životopis, ale i básně a písně, které Kryl složil a nazpíval.

Ve čtení a recitaci se střídali paní Svatava Mášová s paní Polišenskou, Adélou Žůrkovou a Ladislavem Loučkou. Hudební doprovod zajistil Tomáš Olšina, který na kytaru zahrál některé z Krylových písní jako je Nevidomá dívka, Sametové jaro či Salomé.

Procítěná recitace Básniček na sklo dala těmto básním jiný nádech a byly úplně jiné, než když je člověk čte sám a uvědomí si tak spoustu věcí v životě. Tyto básničky, i když jsou plné rýmu a jednoduchosti, v sobě skrývají krásu slova, která zasáhnou přesně tam, kde je potřeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat