pátek 19. září 2014

Vražda na faře, Divadelní spolek Kroměříž

všudypřítomná slečna Marplová
Divadelní spolek Kroměříž zahájil svou divadelní sezonu reprízou hry Vražda na faře pod režisérskou taktovkou Ladislava Koláře. V příjemném prostředí divadelního sálu Starého pivovaru se v komorním diváckém složení odehrál jeden z příběhů Agathy Christie.

Něco málo o ději
Klasický detektivní příběh se odehrává v 50. letech 20. století na faře ve vesnici St. Mary Mead. Seznamujeme se nejen s rodinou pastora Clementa, ale i s ostatními obyvateli této vesničky. Jednoho dne farou otřese hrůzná zpráva – plukovníka Protheroea, který ve vesnici nebyl příliš oblíben, někdo zavraždil.

hádavá paní Price-Ridleyová
Na faru přijíždí inspektor Slack, jenž sice vyslýchá všechny okolo, ale výsledek nemá žádný. Všudypřítomná slečna Marplová s háčkováním v ruce však poslouchá a vnímá každou drobnost a jako vždy je její dedukce správná. Každý z podezřelých má důvod k vraždě – pastor se chce zbavit příšerného farníka, plukovníkova dcera se chce pomstít za to, že jí zakázal, aby ji malíř Redding maloval v bikinách a dokonce i slečna Marplová má motiv, protože ji plukovník chtěl vystěhovat. Podezřelých je hodně, ale vrah je jen jeden.

pastor Len a jeho žena Griselda
Hodnocení
Agatha Christie je pověstná velkým množstvím postav. Ne jinak to bylo i v této hře, kde se poprvé objevila slečna Marplová (Kateřina Nakládalová). Slečna Marplová působí velmi všetečným dojmem a na faře ji moc rádi nevidí. Když se pak na faře ještě setká s paní Price-Ridleyovou (Bohumila Hýžová), můžete se vsadit, že tak uhádané ženské jste ještě neviděly. Griseldě (Alena Susová) jde z toho hlava kolem. Ještě že má vedle sebe manžela pastora Lena (Miloslav Kuba Kuběna), muže, který je rozvážný a vždy uvažuje s chladnou hlavou.

sympatický inspektor Slack
A pak je tu plukovník Protheroe, kterého nemá nikdo rád. Když je pak zavražděn, podezření padá na všechny - na jeho elegantní ženu Annu, pubertální dceru Leticii, na malíře Lawrence Reddinga. Motiv měli i další lidé jako je nejen pastor a Griselda, ale i paní Price-Ridleyová se slečnou Marplovou.

Komediální postavou a správnou ženskou byla Mary (Romana Blažková), služebná na faře. Sice moc vařit neuměla a s úklidem se také moc nepřetrhla, ale její hlášky a občas drzé vystupování rozesmály nejednoho diváka.

Spousta postav, spousta dialogů, hlavně neztratit nit. Uhodnout vraha bylo těžké (zvláště pro mě), tipovala jsem úplně někoho jiného a hlavně Agatha Christie je skvělá manipulátorka.

Mary, služebná na faře
Herci se svých rolí poctivě zhostili a vydali ze sebe maximum tak, aby diváci byli spokojení. Při některých dramatických scénách tuhla krev v žilách a závěrečný efekt vylekal snad všechny diváky.

Britský humor v české verzi měl u diváků nemalý úspěch a potvrdil jen to, že i ve vážných hrách se dají najít vtipné dialogy.
Foto: Divadelní spolek Kroměříž


Informace o hře
Režie: Ladislav "Láry" Kolář
Hrají: Miloslav Kuba Kuběna (pastor Leonard Clement)
          Alena Susová (Griselda, jeho žena)
          Dominik Skřička (Denis, synovec)
          Romana Blažková (Mary, služebná na faře)
          Kateřina Nakládalová (slečna Jane Marplová)
          Bohumila Hýžová (paní Price-Ridleyová)
          Michaela Vachová (Leticie Protheroeová)
          Renata Kuběnová (Anna Protheroeová)
          Bedřich Mokrý (Ronald Hawes)
          Radek Svoboda (malíř Lawrence Redding)
          Radek Baštinec (dr. Haydock)
          Radek Štěpán (inspektor Slack)
          Jiří Kalmus/Jan Horák (strážník Jennings, plukovník Protheroe)
Divadlo: Divadelní spolek Kroměříž
Premiéra: 6. a 7. května 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat