neděle 28. září 2014

Souborné dílo Williama Shakespeara (zkrácená verze)

První hra z podzimního divadelního předplatného bylo Souborné dílo Williama Shakespeara ve zkrácené verzi v podání Divadelního spolku Amadis Brno. Nebylo to žádné drama, ale naprosto vynikající crazy komedie, která se nechala inspirovat texty největšího světového dramatika.

Něco málo o ději
Williama Shakespeara myslím není nutné představovat, každý ho zná - buď něco viděl nebo četl. Napsal řadu divadelních komedií, dramat, sonetů a pohádek. Ale pozor, hlavně nenapsal Mein Kampf a rozhodně nežil ve dvacátém století. To je tak, když se někomu (že, Ondřeji Buchto) pomíchají lístečky s tahákem.

Dá se za devadesát minut stihnout zahrát všechny Shakespearovy hry? V podání Kláry Havránkové, Josefa Širhala a Ondřeje Buchty se to dá a ještě se u toho budete báječně bavit.

Hodnocení
Na úvod byli diváci upozornění, že na hru přišli na vlastní nebezpečí a je jen na nich, zda vydrží až do finále. Konec konců tohle upozornění bylo myšleno smrtelně vážně, protože vzduchem létaly rekvizity jako je kytara (gumová), had (plastový) nebo třeba lebka (plastová).

Úvodní zkrácená verze Romea a Julie (Josef Širhal, Ondřej Buchta) s vypravěčkou Klárou Havránkovou přiměl diváky k smíchu, který trval nejen prvních patnáct minut, ale vydržel jim celé představení. Byly zde nečekané komediální situace (a troufám si tvrdit, že některé nebyly ve scénáři), které herci zvládli profesionálně a bez mrknutí oka. 

Titus Andronicus
Došlo i na spolupráci diváků s herci a ti se tak stali se součástí hry a rozhodně to mělo za účinek ještě větší salvu smíchu. Dokonce došlo i na únos jedné z divaček a únosce Ondřej Buchta byl Klárou Havránkovou chycen až na nádraží, kde ho stihli ještě okrást.

Ve zkrácené verzi jste mohli vidět nejen již zmiňovaného Romea a Julii, ale také Othella, Hamleta, Troiluse a Kressidu či hru Titus Andronicus a všechno v podobě, o které se vám ani nesnilo.

V představení zazněly nejen Shakespearovy verše, ale také písně za doprovodu kytary.

Obecenstvo se skvěle bavilo, herci taky, o crazy prvky tu nebylo nouze a věřím, že se všichni rozcházeli ve veselé náladě. Neutuchající potlesk byl jasnou známkou toho, že se hra divákům velmi líbila.

Informace o hře
Režie: Klára Havránková, Ondřej Buchta a Josef Širhal
Hrají:Klára Havránková, Ondřej Buchta a Josef Širhal
Premiéra: únor 2014
Zdroj fotografií: AMADIS

Žádné komentáře:

Okomentovat