pátek 19. září 2014

Pocity Květy Pokorné


Křest útlé knížečky Pocitů Květy Pokorné byl pro mě tak trochu tajemstvím. Netušila jsem, kdo to paní Květa je a co se bude křtít. No, trošku vám kecám. Vlastně jsem věděla, že to bude křest básnické sbírky. 

V konferenčním sále Knihovny Kroměřížska se 18. září konal křest sbírky básní Pocity Květy Pokorné. V komorním složení rodinných příslušníků a známých paní Pokorné se před nás postavila drobná žena, která však svým projevem dodala spoustu energie. Vyprávěla nám o svém životě a odkud čerpala inspiraci pro svoje básně.

Biografie
Paní Pokorná pochází z Kroměříže. Její rodný dům se nachází na Velkém náměstí u Bati, který dříve sloužil jako byty pro prodavačky, obuvníky. Jeden byt patřil i Květině rodině - maminka byla kuchařka a tatínek obuvník. 

Na základní škole onemocněla a nemoc ji upoutala na lůžko, takže nemohla nikam chodit, ale vždycky se těšila na jednu věc - na děti ze školky s paní učitelkami, až jí půjdou pod oknem. A právě děti ji ovlivnily na celý život. Vystudovala gymnázium a pedagogickou školu a po jejím vystudování začala učit v mateřské škole, později převzala funkci ředitelky v Mateřské škole v Břestu. Ve své učitelské činnosti pokračovala v Blansku, kam se provdala.

I když je paní Květa nyní v důchodě, rozhodně nesedí doma s rukama v klíně. Kromě básní a prózy, kterou píše, také maluje na hedvábí, sklo, šije hračky pro děti, polštářky, také organizuje dvakrát do roka zájezdy po České republice.

Pocity
Sbírka básní Pocity Květy Pokorné jsou básně plné melancholie, poetiky a lyriky. Jsou v ní obsaženy nejen pocity, ale i starosti a vzpomínky na Kroměříž a Blansko, vzpomíná na čas, který strávila na chatě v Újezdě či na hodech v Roštíně.

Knihu vydal zlínský nakladatel Stanislav Nováček a graficky zpracoval malíř Josef Ruzselák. Součástí křestu byla i výstava obrazů Vladimíry Hlavinkové, která se nechala inspirovat některými básněmi a přesně vystihují Pocity.


ONA
Medvídek 
v kočárku hlubokém.
Zůstal jí
v neklidném stáří.

Byla snad matkou
či přítelem?
Možná
i kurtizánou.

On pak 
zůstal ji dítětem,
štěstím i starostí?

Ve vráskách
nitkou protkanou.
Plamínek ženy
dohořel.

V zastávce
"Konečná" vystoupí.
Stáří.

Žádné komentáře:

Okomentovat