úterý 5. srpna 2014

Empírové tančení v Květné zahradě v Kroměříži 2.8. 2014

V prostředí krásné Květné zahrady v Kroměříži se konal empírový den. Po celé zahradě se procházely postavy z knih Jane Austenové - dlouhé splývavé šaty, slunečníky, účesy u dam, u pánů fraky a cylindry.

Biskupští Manové z Kroměříže si pro návštěvníky v tento nádherný den připravili řadu akcí. U kolonády předváděli empírové tance, které byly velmi jednoduché. I přes jednoduchost se některým tanečníkům pletly nohy, ale ke konci tance už všichni sestavu ovládali. Následně byli vyzváni i diváci, aby se do tance zapojili. 

Ve skleníku se konal taneční workshop, kde si zájemci mohli vyzkoušet některé dobové tance. Po workshopu následoval ples pro kostýmované a o něco později byl ples i pro veřejnost.

Dominantou Květné zahrady je Rotunda, která vznikla v letech 1666 - 1668. Tento pavilon je osmiboký, tvoří ho čtyři grotty (jeskyně) a čtyři salonky. 

Uprostřed Rotundy se nachází Foucaultovo kyvadlo, které je kopií toho pařížského. Kyvadlo bylo zavěšeno v roce 1908, zhotovitelem byl kroměřížský profesor gymnázia, fyzik a astronom František Nábělek. Kyvadlo demonstruje, že Země je kulatá. Po spuštění kyvadla se jeho pohyb postupně zmenšuje a otáčí se směrem doprava, asi o 10° za hodinu.

Další dominantou je kolonáda, která je dlouhá 244 m. Zajímavostí je, že když se postavíte na jeden konec a promluvíte, člověk, který stojí na druhém konci, vám rozumí. V kolonádě jsou niky a v každé z nich je socha, která představuje mýtickou bytost nebo významnou osobnost. Můžete zde najít například Apollona, Fauna či Artemis. Z osobností je zde vyobrazen César či Seneca. Autorem všech soch je údajně Michal Mandík, který také vytvořil sochy v Rotundě.

Květná zahrada není jen o Rotundě a kolonádě, ale můžete zde najít i skleníky. V současné době je ve velké rekonstrukci část zahrady, která nebyla návštěvníkům přístupná řadu let. Začátkem září proběhne slavnostní otevření a lidé si můžou prohlédnout opravenou Ptáčnici, Holandskou a Pomerančovou zahradu a obnovené Pstruží rybníky. Veškeré práce a fotografie, jak opravy pokračují najdete na stránkách Národního památkového ústavu.

pohled na jednu z rekonstruovaných zahrad
obnova pstružích rybníků
 
   

   

4 komentáře:

  1. Páni, tak to mě mrzí, že jsem o této akci nevěděla dřív. Musela to být nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to úžasné, ty dobové kostýmy byly skvělé a opravdu jsem měla pocit, jako bych se vrátila v čase zpět do 19. století.

      Vymazat
  2. Páni to je nádhera, zahrada, budova i kostýmy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to super den. Do Květné zahrady se empírový den naprosto hodil a všechno k sobě nádherně ladilo.

      Vymazat