sobota 16. srpna 2014

Železniční výstava, 3. 5. - 4. 10. 2014 Kroměříž

Máte doma fanouška vláčků a železnic všeobecně? Nebo se chcete jen podívat, jak to vše funguje?

Jednou za čtrnáct dní od května do října máte možnost shlédnout železniční výstavu, která je v areálu železničního depa vedle hlavní budovy. Vše je řádně označené, takže se nemusíte bát, že se ztratíte. V době od 9 do 16 hodin se vám dostane komentované prohlídky s ukázkou fungujícího elektromechanického zabezpečovacího zařízení Toto zařízení vzniklo ke konci 19. století a slouží k zabezpečení jízd vlaků.

Stroj byl přivezen z Moravských Bránic. Tento mechanismus stále funguje spíše na malých lokálních stanicích. Pro laika je ovládání složité, ale pro toho, kdo systému rozumí, je to snadné. Ale rozhodně je to velmi působivé. Vše je zajištěné tak, aby nedošlo ke srážce. Elektromechanika je nejen v nádražní budově u výpravčího, ale i u výhybkáře a důmyslný systém neumožňuje, aby jeden z nich změnil příkaz toho druhého. Bylo to velmi zajímavé, ale představte si tu obrovskou zodpovědnost za všechny cestující.

Kromě toho zde můžete najít také nádražní čepice, svítilny, fotografie, výhybky či cívky a také telegraf. Je moc fajn, že se sešlo tolik exponátů a bylo nám řečeno, že zde není všechno, protože ve skladech je další řada zajímavých věcí. Ale proč ukazovat vše naráz? Kdoví, třeba v příští sezoně uvidíme nové věci.
Pamatujete si ještě tyto jízdenky?

Žádné komentáře:

Okomentovat