sobota 16. srpna 2014

Zápisky z turistova deníku: Rozhledna Zdenička a Grunt Galatík

Rozhledna Zdenička
Na výlety není nikdy pozdě a náš další výlet byl blízko domova, do Těšánek. Kromě naučné stezky a projížďky na koních můžete navštívit i rozhlednu Zdeničku.

Tuto rozhlednu nechala vystavět Místní akční skupina Hříběcí hory v roce 2011. Stavba byla dokončená na jaře 2012, kdy také byla slavnostně otevřená. Rozhledna má 15 m a stojí v nadmořské výšce 305 m. Z rozhledny je při příznivém počasí vidět další rozhledna a to Brdo a také další okolní vesnice.

K rozhledně se pohodlně dostanete buď podél Naučné stezky Těšánky anebo pro odvážlivé strmou cestou vzhůru. Tato cesta je kratší, ale méně pohodlná, přesto to za zážitek určitě stojí.

Rozhledna byla postavená nad Gruntem Galatík. Tento statek byl postaven v prostorách bývalého zemědělského družstva a samotný Grunt vznikl v roce 2010. Nabízí se zde řada volnočasových aktivit - jízda na koních, projížďky na šlapadlech, je zde také zvířecí koutek a děti si můžou zvířátka nejen pohladit, ale i nakrmit. Kromě toho se zde pořádají i tábory, sportovní rybolov nebo také firemní večírky. 

   


Grunt Galatík
Když jsme na Grunt přišly, hned jsme si s dcerou vzpomněly na animovaný seriál Horseland, kdy se v seriálu objevovaly především dívky. A stejně jako v seriálu, tak i na statku se o koně staraly mladé slečny. A samozřejmě se také nabízí srovnání - dvůr Hradisko v Rožnově nebo Těšánky? A musím podotknout, že v Rožnově se mně líbilo mnohem víc. Připadlo mi, že v Těšánkách je využíti komerční, kdežto v Rožnově to byl rodinný statek, kde na nás měli majitelé čas a plně se nám věnovali. Ale určitě se do Těšánek pojedeme podívat znovu, tentokrát se tedy objednáme dopředu, aby si holky mohly opět vyzkoušet jízdu na koních. Ta pětiminutová byla příliš krátká. Ale klobouk dolů - divím se, že se holky nebály, protože kůň, na kterém jely, byl vážně obrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat