středa 29. července 2015

Zápisky z turistova deníku: Kovozoo Staré Město

Další výlet nás zanesl do Starého Města u Uherského Hradiště do areálu Kovosteel, kde vyrostla jediná kovová zoo v Evropě. Jak jsem na tuhle zoo přišla? Jednoduše. Na stránkách Turistického deníku jsem hledala, jestli Aquapark v Uherském Hradišti náhodou nemá turistické vizitky. Sice nemá, ale jako atrakce mi vyskočila právě Kovozoo.

Co vlastně kovozoo je? Kovozoo vznikla v roce 2012. Zakladatelem je Bronislav Janeček, generální ředitel REC Group. Z nepoužitého materiálu jako jsou šrouby, matice, řetězy či hasící přístroje vznikla zvířata, která jsou opravdu jako živá - lev, medvěd, nosorožec, hadi, opice atd. atd.  A nejen to, kromě kovových zvířat jsou zde i dřevěné atrakce jako motorka či vozítko podobné tomu, jaké měli Flinstoneovi.

Jako první atrakce, která hned upoutá, je maják Šrotík. Vysoký 27 m návštěvníky vítá, takže Kovozoo nemůžete prostě minout. Maják slouží coby rozhledna, takže po vyšlapání necelých sto schodů se vám otevře výhled po okolní krajině. 

Druhá velká atrakce je hned vedle majáku. Je to loď Naděje. Je dlouhá 20 m. Děti si mohly zazvonit na lodní zvon či zatočit s kormidlem. Navíc se dá loď pronajmout a strávit v ní noc.

Další atrakcí, která děti (a nejen je) zaujme, je průzkum letounu L-610, který byl vyroben v sousedních Kunovicích. Jedná se o největší letoun vyrobený v Československu. A i když se největší, Také si můžete prohlédnout zevnitř

Pokud vás přestane bavit chůze po zemi, můžete se vydat na vyhlídkové lávky, které vedou od Porodnice až ke Kongresovému centru. Navíc jako bonus si můžete prohlédnout "zázemí" Kovozoo - areál, kde se zpracovává kov. Rozhodně to byl velmi zajímavý pohled.

A až vás budou bolet nohy, můžete se pohodlně posadit do vláčku Steelinky a nechat se povozit po areálu. My jsme bohužel vláček nestihli, byly sice slzičky, ale co naplat.

V době akcí jako je Děti a Kovozoo je otevřená Porodnice, kde vznikají kovozvířata. Tvůrci se mohou stát i samotné děti.

V areálu je i rychlé občerstvení s posezením, pro hladové návštěvníky jsou připravené hranolky s kečupem nebo párek v rohlíku a jako přídavek navíc i trampolína. 

Kovozoo se nám moc líbila, bylo to netradiční a velmi zábavné. Prostě skvělým nápadům dávám zelenou a palec nahoru. Takže za mě a za děti ano. 

Jak se dostat do Kovozoo?
Cesta z Otrokovic nás zavedla přímo do Starého Města. Na velké křižovatce, kdy jedna cesta vede do Uherského Hradiště, druhá do Buchlovic, se přímo naproti vám objeví maják Šrotík, který nelze přehlédnout. 

Zaparkovat se dalo docela v pohodě, netuším ale, jak se dá parkovat v době, kdy je v areálu nějaká akce.
   

   

   

     

Žádné komentáře:

Okomentovat