sobota 1. srpna 2015

Zápisky z turistova deníku: Hostýn

Náš další výlet byl opět v okolí, tentokrát trochu vzdáleném, ale přesto dostatečně blízko. Náš cíl se nachází v hostýnských vrších a je místem mnoha poutníků. Toto místo se jmenuje Hostýn. Hostýn je kopec, na kterém najdete například baziliku Nanebevzetí Panny Marie, křížovou cestu, kterou vybudoval Dušan Jurkovič, větrnou elektrárnu a rozhlednu, poutní domy nebo také Vodní kapli.

Na Hostýně jsem nebyla pořádnou řádku let, ale mám pocit, že zůstal úplně stejný. Ale i po tak dlouhé době se mi tady moc líbilo a určitě doporučuji Hostýnek navštívit.
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie
Tato dominanta Hostýnku byla založena v roce 1721, ale vystavění kostela mělo dlouhé průtahy kvůli válečným konfliktům a také kvůli obtížnosti dopravy nahoru. Nakonec byl kostel vysvěcen v roce 1748. Tolik jen v krátkosti k historii kostela, má samozřejmě i pokračování, ale teď to není to hlavní.

K bazilice vedou schody, je to tak typické, že kdyby tam chtěli udělat jen chodník, už by to nebylo ono. Ze zdola je na kostel nádherný pohled. Po stranách schodů jsou stánky s turistickým zbožím a občerstvením, typické lákadlo pro turisty. Pokud se od baziliky otočíte a schody sejdete úplně dolů, objevíte Vodní kapli, ze které vytéká zázračný pramen. Kdo v tuto báji věří, ten se vody napije.

Jurkovičova křížová cesta
S Dušanem Jurkovičem jsem měla možnost se seznámit již dříve. Tedy ne s ním, to je jasné, ale s jeho prací. Tou další věcí byla Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm, o které jsem psala už vloni.

Tato křížová cesta je nádherná. Jednotlivé kapličky vznikly v roce 1904, autorem kreseb byl Kroměřížák Joža Úprka. Jenže osud tomu chtěl, že se dochovalo jen jedno zastavení. Bylo to kvůli neozkoušené technice, která nevydržela drsné hostýnské podnebí.

Rozhledna
K rozhledně se dostanete, když se od baziliky vydáte doleva a kolem hřbitova nahoru. Nemůžete ji minout, protože před rozhlednou je velká větrná elektrárna, která svými vrtulemi ozvučuje vzduch kolem.

Rozhledna několikrát měnila svůj vzhled, nejvíce se mi podle dobových fotografií líbila varianta z roku 1902, ale je mi jasné, že zdejší povětrnostní podmínky stříšce moc nepřály. V současné době je na střeše rozhledny spousta antén a satelitů. Tato podoba je od roku 2005, kdy rozhledna slouží jako důležitý bod integrovaného záchranného systému.

Jak se na Hostýn dostat?
Nejdůležitější ze všeho je dostat se do Bystřice pod Hostýnem. V Bystřici jsou už pak cedule směřující k Hostýnu. U bystřického hřbitova je odstavné parkoviště, kde můžete zaparkovat auto a máte dvě možnosti. Buď nahoru vyjedete autobusem nebo taxíkem (autobus, dle aktuálního tarifu, stojí 17 Kč dospělí, děti 8 Kč, taxík vás vyjde na 100 - 120 Kč) nebo se vydáte na Hostýn pěšky pod červené značce. Není to daleko, asi jen 4 km.

Autobus jezdí jen jeden každou hodinu. Proto mám pro vás jeden tip na zpáteční cestu. Pokud se chcete z Hostýnu dostat z Bystřice v určitou hodinu, doporučuji si na parkoviště stoupnout minimálně půl hodiny předem, jinak se může stát, že se do autobusu nedostanete. Pokud jste bez dětí a nejste senior, doporučuji procházku z kopce dolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat