úterý 7. července 2015

Biblioterapie - přednášky pro veřejnost

Knihovna Kroměřížska připravila pro širokou veřejnost sérii tří přednášek o biblioterapii. První přednáška se uskutečnila pod vedením knihovnice Marcely Kořínkové. Paní Kořínková je dobrovolnicí v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Pravidelně za klienty do nemocnice dochází a díky vhodným textům pomáhá pacientům vyjádřit své pocity. Jak však paní Kořínková dodává, biblioterapie je pouze podpůrná léčba.

Druhá přednáška se dotýkala psychických onemocnění. Hana Pašteková je psycholožka, která také pracuje v kroměřížské psychiatrické nemocnici. Posluchačům vysvětlila, jak se nemoci rozdělují, vysvětlila pojmy, jako jsou neurózy, psychózy nebo závislosti. Přednáška paní Paštekové se velmi dobře poslouchala. Povídání trvalo dvě hodiny, ale za tu dobu určitě nebylo řečeno úplně všechno

Třetí část tohoto cyklu opět vedla Marcela Kořínková. Pro své hosty si připravila zajímavý workshop. Úkoly, které měli lidé splnit, již aplikovala na své klienty, se kterými pracovala. První zadání bylo vytvořit vlastní erb, druhé bylo na dva stromy nalepit svoje životní úspěchy a neúspěchy. V posledním úkolu měli posluchači napsat, co je čeká příští den a na co se těší.

Kroměřížská knihovna se může pyšnit tím, že jako první v České republice provozuje biblioterapii, která pomáhá lidem s jejich problémy.

Je dobře, že i po skončení grantu Ministerstva kultury bude Marcela Kořínková v biblioterapii v knihovně pokračovat i nadále a pomáhat tak těm, kteří pomoc potřebují.

Žádné komentáře:

Okomentovat