neděle 31. května 2015

Vzpomínkový večer s Antonínem Procházkou

Divadelní spolek Kroměříž oslavil letos 150 let od svého vzniku. Oslavy zahájilo 26. května divadelní představení Věrní abonenti. Tuto hru napsal kroměřížský rodák Antonín Procházka. A právě tento Moliére, jak je přezdíván, byl hostem dalšího pořadu, který se konal 27. května na Starém pivovaru.

Téměř dvě hodiny vzpomínání na dětství a rodiče, především pak na tatínka Antonína, který byl známý český skladatel, dirigent a v neposlední řadě také autorem mnoha operetek.

"Když nehraješ jako Nový nebo Werich, jdi od toho," říkával mu Antonín starší. Oldřich Nový byl otcův velký kamarád a i s ním se pojí velmi zábavná historka, kde hraje důležitou roli pyžamo. I s Janem Werichem se Antonín mladší setkal a to za zvláštních okolností v Praze na Kampě u plotu....

Vzpomínal také na Miroslava Horníčka a na natáčení Hovorů H. v Kroměříži, na to, jak se bál, že rezervovaní Hanáci nebudou Horníčkovi pokládat žádné otázky. A bál se oprávněně, protože na "Má někdo první dotaz?" Kroměřížáci mlčeli. Horníček však jejich ostych rozehnal tím, že se jich zeptal: "Má někdo druhý dotaz?" Tím zábrany padly, lidé se smáli a na Horníčka se sypal jeden dotaz za druhým.

I na pana Procházku měli lidé dotazy, na všechny vtipně odpovídal, stejně jako tenkrát Horníček.

Celý pořad byl protkán písněmi z operetek, které napsal Antonín Procházka starší. Zazpívali je herci z Městského divadla Brno Milan Němec (který je známý svou postavou esenbáka ze seriálu Vyprávěj a jeho povzdechnutí: "Antoníne, Antoníne," musí znát každý) a Ivana Odehnalová. Na klavír doprovázela Monika Jakubíčková.

Večer byl velice příjemný a diváci si odnesli krásný zážitek v podobě muže, který si svou přezdívku plzeňský Moliére plně zasloužil. Dokázal, že umí nejen skvěle vyprávět, ale i skládat básně, recitovat a zpívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat