středa 20. května 2015

Rallye Dakar fotoaparátem Martina Straky

Když se řekne Rallye Dakar, každému se okamžitě vybaví poušť, prach, horko a velká auta. Prostě typicky mužská záležitost a pro většinu žen dosti nezajímavé téma. Když vám ale o Rallye Dakar začne vyprávět Martin Straka, najednou se i mně, naprostém neznalci těchto závodů, otevře nový obzor a to nejen díky nádherným fotografiím, ale i zajímavým povídáním.

V Knihovně Kroměřížska se 19. 5. uskutečnila beseda spojená s autorským čtením knihy, která má vyjít začátkem června. Jmenuje se Mezi oceány a napsal ji právě Martin Straka. Martin Straka je sportovním komentátorem automobilových závodů. Na závody začal chodit již v dětství a od té doby si rychlá auta zamiloval.

Komentuje řadu motoristických závodů jako je LeMans či Grand Prix. Na jednom velké závodě ještě nebyl. Tento sen se mu však splnil a v lednu 2015 se zúčastnil závodu Rallye Dakar, ne jako závodník ani jako komentátor, ale jako oficiální fotograf. V autě jeli tři, a i když si celý závod užíval, měl dost práce s focením a psaním.

Martin Straka měl ve focení volnou ruku. Fotil nejen celý závod, ale i to, co k Rallye Dakar neodmyslitelně patří a to jsou především lidé. A nejen oni, ale i různé maličkosti, se kterými se Straka na třítýdenní cestě potkal. Měl také možnost se setkat se spousty známých osobností jako je Robby Gordon, jenž patří k hvězdám Dakaru, protože "jezdí srdcem" a lidé ho za to milují, nebo Carlos Sainz, se kterým se již znal dříve z okruhu v Mostě.

Na Dakaru vznikly překrásné fotografie a k nim i krátké příběhy. Celé povídání se příjemně poslouchalo, dvě hodiny promítání a vyprávění uteklo velmi rychle a ještě nebylo řečeno vše. Na závěr si Martina Straka poslechl potlesk, který byl, věru, zasloužený.

Žádné komentáře:

Okomentovat