sobota 25. dubna 2015

Fairtradová Kroměříž

Den Země se každoročně slaví 22.  dubna. I letos se do této akce zapojilo město Kroměříž, tentokrát však mělo na závěr jeden bonus. Oslava Dne Země se konala na Velkém náměstí. Do akce se zapojilo SVČ Šipka a dobrovolníci ze Střední hotelové školy Kroměříž. 

Od půl druhé se na náměstí začaly scházet děti z kroměřížských základních škol, aby pro svoji družinu získaly co nejvíce bodů. A v čem se soutěžilo? Na náměstí bylo rozmístěno šest stanovišť s různými naučnými úkoly - poznat stromy, houby, bylinky, zvířata, zeleninu a správně roztřídit odpad podle barev. Některé úkoly nebyly vůbec snadné, ale většina dětí správné odpovědi znala. V zastřešeném stánku děti mohly nakreslit fairtradový výrobek buď podle sebe nebo podle příběhu.

A když děti dosoutěžily, mohly si zakoupit ekologický nafukovací balonek nebo si nechat namalovat obličej či ochutnat fairtradový čaj. Pokud jste si v tento den ve vybraných kavárnách a restauracích zakoupili kávu, obdrželi jste fairtradový cupcake.

Doprovodný program
Tolik dětí na Velkém náměstí?
To si zasloužilo hromadnou fotografii
Během akce na náměstí jste mohli navštívit muzeum a výstavu o netopýrech. Součástí výstavy byla i výtvarná dílnička, kde si mohly děti vyrobit např. zapichovátka. (Výstava o netopýrech potrvá až do konce května)

V Knihovně Kroměřížska probíhá do 22. května výstava kreseb s názvem "Férová Uganda".

Slunečnice je název dětského pěveckého sboru ze ZUŠ Kroměříž. Pod vedením paní učitelky Lenky Doubravové děti zazpívaly známé písně nejen v češtině, ale i v cizích jazycích.

Fairtradová Kroměříž 
Ještě oficiální focení
a titul Fairtradové město bylo uděleno.
Fair trade je spravedlivý obchod. Dodržuje několik důležitých zásad jako je např. ochrana přírody, důstojnost pracovních podmínek, rovnoprávnost či zákaz dětské práce. I Kroměříž se do obchodu fair trade zapojila. V několika obchodech a restauracích si můžete zakoupit fairtradový produkt a tím podpoříte fairtradové producenty.

Kroměříž se díky splněním podmínek pro získání titulu Fairtradové město stalo již devátým městem v České republice, které se tímto titulem může pyšnit.

Ocenění převzal místostarosta Pavel Motyčka z rukou Markéty Vinkelhoferové, členky rady Fairtrade Česko a Slovensko, a Stanislava Komínka z NaZemi, koordinátora kampaně Fairtradová města.


  

  

  

  

Žádné komentáře:

Okomentovat