pátek 16. ledna 2015

Zlínská literární tržnice se představuje

14. ledna 2015 se v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně představil nový portál, který obsahuje současné i nežijící autory zlínského regionu. Nápad vytvořit mapu spisovatelů zlínského regionu vznikl na podzim roku 2014. Mezi zakladateli byl  básník, sochař a výtvarník Jaroslav Kovanda a básník a novinář Milan Libiger. Tento nápad vznikl v jedné nejmenované zlínské kavárně. O tom, jak se bude tento nový projekt jmenovat, se vedly diskuze. Padly názvy jako Věšák či Webobraní. Nakonec zvítězil název Zlínská literární tržnice (zkratka ZLITR evokuje, kde se nápad zrodil)

Jaroslav Kovanda
Tento portál vznikl také za finanční podpory Magistrátu města Zlína a  vydatné pomoci Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, která zakladatelům poskytla svou databázi autorů.

V současné době je v ZLT přes 40 autorů, během několika týdnů bude vloženo dalších 30 a do konce roku by portál mohl obsahovat přes 100 autorů zlínského regionu.

A nejen to, oba pánové vyzvali všechny regionální autory, aby svými příspěvky pomohli portál dál utvářet, aby portál žil a rozšiřoval se. Pokud by se vše dařilo, mohla by se konat autorská čtení, případně by se vydávaly almanachy například podle žánrů. (Své příspěvky mohou autoři posílat na email: milan.libiger@zlinska-literarni-trznice.cz)

Milan Libiger
Na setkání také zazněly úryvky z knih od Bohumila Balajky, Fanka Jilíka a Bohumila Haluzického. Zavzpomínalo se nejen na časy minulé a již nežijící spisovatele, ale nezapomnělo se i na ty současné.

Na závěr první besedy se domluvila další schůzka, která se uskuteční 6. 2. v 18:00 v restauraci Devítka.

Žádné komentáře:

Okomentovat