pondělí 26. ledna 2015

Zakázané uvolnění

Zakázané uvolnění je divadelní hra, kterou před kroměřížskými diváky na Starém pivovaru 22. 1. 2015 zahrálo Divadlo Prkno z Veverské Bítýšky. Ryze dámská jízda o nepovedeném únosu nevěsty do hospody s hokejovou výzdobou je plná vtipů, ale také zamyšlení o životě, lásce  a naději v lepší život.

Tři ženy v hospodě
Klára (Jitka Malíčková) je unesená ze své svatby kamarádkou Ivetou (Jarka Vykoupilová). Jejich cesta skončila v hokejové hospodě, kterou vede Vladana (Eva Jakubcová). Tyto tři ženy jsou velmi rozdílné. Klára je romantická, trochu staromódní, o mužích má lehce zkreslené představy a myslí si, že muži stačí ke štěstí to, že má hodnou a poslušnou ženu.

Iveta působí hodně sexy, je svůdná a vyzývavá, ale ve skutečnosti je to velmi citlivá duše.

Vladana je rozvedená, její ex je hokejista, který ji opustil a nechal jí hospodu. Ze zoufalství si vsadila na hokejový zápas mezi Čechy a Slováky, který zaručeně vyjde a ona by se mohla odstěhovat do Prahy.

Všechny se opijí a pod vlivem alkoholu vyplouvají na povrch křivdy a tajemství, která by měla zůstat raději skryta.

Komedie a drama v jednom
Dá se skloubit hokejová terminologie a ženský svět dohromady? Ano, jde. Scénárista Petr Kolečko má na kontě několik úspěšných televizních seriálů jako je Okresní přebor či sitcom Marta a Věra. Zakázané uvolnění je počin čistě divadelní. Odehrává se v hokejové hospodě, kde za horkého dne přichází nevěsta s kamarádkou.

"To jako myslíš, že když jsem vdaná, nemám už smysl pro humor?"

Usadí se a doufají, že si pro ně brzy přijede ženich, a čekání si zkrátí pitím koktejlu. Trochu hodně koktejlů však v tom horkém dni udělá své a jak hospodská, tak i nevěsta se svědkyní mají spoustu trápení a tajemství. Jak plyne čas, na obloze se objevují bouřková mračna a současně s nimi se bouřková mračna stahují i v hospodě s každým dalším vypitým koktejlem. Z jednotlivých kousků a slov, které ženy pronesou, se dá sestavit jednolitý příběh.

Chvílemi komedie, chvílemi drama, ale hlavně skvělé představení, které zaujalo od prvního slova do posledního. Nečekané situace, které se v závěru vyskytly, ženy vyřešily po svém. Ačkoliv se v jedné minutě málem pozabíjely hokejkou, v té druhé už spolu zpívaly "Perfect Day".

Ocenění
Na festivalu Hobblík Hodonín 2014 inscenace obdržela tato ocenění:
- Ceny za ženský herecký výkon pro Jitku Malíčkovou za roli Kláry, Veroniku Vítkovou za roli Ivety a Evu Jakubcovou za roli Vladany
- Ocenění poroty za inscenaci
- Cena diváka za nejlepší představení festivalu
- Doporučení na republikovou přehlídku amatérských divadel ve Volyni

Na celorepublikové přehlídce Divadelní Piknik Volyně 2014 získala Eva Jakubcová cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Na přehlídce Divadelní festival Ludmily Cápkové v Kroměříži obdržela také Eva Jakubcová cenu za ženský herecký výkon a představení vyhrálo hlavní cenu celého festivalu.

Informace o hře
Autor hry: Petr Kolečko
Režie: Víťa Jakubec
Hrají: Vladana - Eva Jakubcová
           Iveta - Jarka Vykoupilová
           Klára - Jitka Malíčková
DivadloDivadlo Prkno
Premiéra: 15. června 2013
Zdroj fotografie: Přerov.eu

Žádné komentáře:

Okomentovat