pátek 27. února 2015

...dlouhá cesta

Isac překvapeně zjišťuje,
že manželství jeho syna s Marienne není růžové.
Čtvrteční večer 19. 2. 2015 patřil Starý pivovar Rádobydivadlu Klapý. Herci divákům představili hru Dlouhá cesta, která vznikla na motivy filmu Ingmara Bergmana Lesní jahody z roku 1957. Autorem divadelní hry je Ladislav Valeš, zakladatel Rádobydivadla Klapý.

Road movie po Švédsku
Drama se odehrává během jednoho horkého dne. Starý doktor Isac Borg (Jaromír Holfeuer) je pozván na svou univerzitu do Lundu, aby zde byl oceněn čestným doktorátem. Na cestě ho doprovází snacha Marienne (Lenka Svobodová Šťastná), která jede za svým manželem Evaldem (Lukáš Burda).

Cestou míjí Isacův rodný dům, kde si dělají krátkou přestávku. Ve svých vzpomínkách se Isac vrací zpět do svého mládí, do doby, kdy byl obklopen velkou rodinou a do doby, kdy byl zamilován do Sáry (Pavla Umhöfová). Ze vzpomínek ho vytrhne jiná dívka - jmenuje se také Sára (Petra Maťáková) a se svým přítelem Andersem (Jonáš Filip) a kamarádem Viktorem (Vít Šťastný) jedou stopem do Itálie. Všichni tři jsou mladí, nespoutaní a plní života a Isac si uvědomuje, že je opravdu starý a sám, že vlastně jediným blízkým člověkem, kterého má, je Agda (Eva Andělová), jeho hospodyně.

Dramatický příběh se skvělými hereckými výkony
Je smutné, když se vaše láska z mládí zamiluje do někoho,
kdo má jinou povahu, než vy
Rádobydivadlo Klapý je stálým účastníkem kroměřížských divadelních předplatných. Dlouhá cesta, kterou herci divákům představili, je drama o stáří, samotě, o vzpomínkách na mládí, o uvědomění si, že štěstí je pomíjivé.

Isac Borg je starý muž. Uznávaný lékař, který se mohl pro své pacienty rozdat do poslední nitě, se však ve svém soukromí uzavírá do své samoty a nechce vidět ani slyšet problémy svých blízkých. Oči se mu otevírají až poté, co se se snachou vydá z rodinného sídla do Lundu, uvědomuje si, že v mládí byl obklopen spoustou příbuzných, nikdy nebyl sám. Isac zjišťuje, že nebyl ani dobrý otec, ani manžel, že své rodině nevěnoval tolik pozornosti, kolik by si zasloužili a teď se mu vše, co udělal či neudělal, vrací zpět jako bumerang.

O hereckých výkonech nelze pochybovat a dá se o nich mluvit v nejlepším slova smyslu. Vše bylo přirozené, nenásilné. Diváci si představení užili a jestli i někomu v závěru ukápla i slza smutku, tak hra splnila svůj účel.

Informace o hře
Autor hry: Ladislav Valeš
Hrají: Isac Borg - Jaromír Holfeuer
           Marienne - Lenka Svobodová Šťastná
           Evald Borg - Lukáš Burda
           Agda - Eva Andělová
           Sára ze snu - Pavla Umhöfová
           Sigfríd, Akerman, Muž - Petr Pidrman
           Teta, Manželka - Dana Cendrová
           Strýc Áron - Rostislav Soukup
           Charlotta - Karolína Baňková
           Benjamin - Štěpán Chadraba
           Hagbart - Vítek Líbal
           Dvojčata - Jiří Chadraba, Kateřina Helclová
           Sára - Petra Maťáková
           Anders - Jonáš Filip
           Viktor - Vít Šťastný
           Alman - Pavel Macák
           Berit - Liběna Štěpánová
           Eva - Kateřina Volánková
           Matka - Alena Burdová
DivadloRádobydivadlo Klapý
Premiéra: 9. října 2014
Zdroj fotografie: Václav Fryč

Žádné komentáře:

Okomentovat